KUCHNIA

Drożdżowe wegańskie motylki z wiśniami i czekoladą

DSC03794(1)

Uwielbiam ciasto drożdżowe za jego plastyczność i niesamowite formy jaki może przybrać.  Najgorsze co może się przydarzyć to sucha drożdżówka, ileż to razy jako dzieciak (zresztą nie tylko) zjadałam górę ciasta,  a resztę męczyłam popijając herbatką, odkąd piekę sama doszłam do perfekcji wypiekaniu drożdżówek, do tego stopnia, że im starsze (na 3-4 dzień) są nadal pyszne i wilgotne. Obecnie mam do zagospodarowania około 50 kg wiśni, więc spodziewajcie się przepisów właśnie z tymi owocami.

ps. To jest drożdżówka na 4 duże gryzy, po jednym na każde „skrzydełko”

Składniki na 12 drożdżówek:

500 g mąki (u mnie standardowo 300 g mąki pszennej, tym razem tortowej „Basia” i 200 g pełnozirarnistej też „Basia)

300 ml mleka sojowego

100 g cukru trzcinowego nierafinowanego

100 ml oleju kokosowego

opakowanie suchych drożdży (7-8 g)

szczypta soli

Przygotowanie ciasta drożdżowego znajdziecie tu

nadzienie:

około 400 g wydrylowanych wiśni

100 g cukru

kilka goździków

Wiśnie zasyp cukrem najlepiej na noc, a na drugi dzień podsmaż na dużej patelni z dodatkiem goździków, które po d koniec wyjmij z „dżemu”. Smaż mieszając od czasu do czasu, co znacznie przyśpieszy redukcję soku. Nadzienie ma być gęste jak dżem (czas smażenia około 10 minut).

Formowanie ciasta:

DSC03784

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Posmaruj wiśniami i posyp posiekaną czekoladą.

DSC03785(1)

Zawiń ciasto w rulon. Podziel na 12 części (najłatwiej cały rulon na pół, połówki na pół, i ćwiartki na 3 części)

DSC03786(1)

Plasterek ciasta ułóż „zawinięciem” pod spód i natnij na środku od dołu i od góry, tak aby zostawić około 1 cm na środku nie przecięty.

DSC03787

Przełóż delikatnie na blachę wyłożona papierem. Każde „skrzydełko” przekręć na zewnątrz.DSC03788

DSC03790(1)

Pozostaw drożdżówki pod przykryciem do ponownego wyrastania na minimum 30 minut.

DSC03793

Piecz w temp. 180 C bez termoobiegu przez około 20 minut.

DSC03805(1)

DSC03796

Smacznego!

DSC03800(1)

DSC03808

 

DSC03811(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.