Wypatroszyłam swoją ostatnią dynię, a Miśki moje zażyczyły sobie obiad na słodko, więc wykombinowałam racuchy. To chyba widać, że są pyszne, ale jakby co to wyjaśniam, że są aromatyczne, sycące i dostałam 10/10 od Miśki małej za nie i komplement : delicje mama!
ps. Są równie dobre na zimno.
Składniki na około 8 sztuk, są sycące więc starczy dla 4 osób:
około 500 g dyni, czyli nie więcej niż 500, a waga podana po obraniu ze skóry i bez zbędnych farfocli
200 ml mleka roślinnego/najlepiej sojowego
sok z połowy cytryny (do zakwaszenia mleka)
400 g mąki pszennej, z czego połowa to może być pełnoziarnista i np. orkiszowa
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru
łyżeczka cynamonu
łyżeczka suszonego imbiru (lub 1 cm świeżego, startego na drobnych oczkach tarki)
szczypt soli
do dekoracji/przybrania/smaku: garść orzechów- polecam pistacje i syrop klonowy/z agawy/ryżowy
Przygotowanie:
Do mleka dodaj sok cytrynowy i odstaw na bok, na czas przygotowywania reszty składników. Dynię zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Do dużej miski wsyp cukier, dodaj dynię i przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj wszystko i dodaj zakwaszone mleko.
Na rozgrzany olej kładź masę (mniej więcej 3 duże łyżki) i smaż na małym ogniu za złoto.
Prawda, że łatwizna? Podawaj polane słodkim syropem i z orzeszkami, luz wcinaj tak jak są bez niczego.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Pychotka dzięki.