Kilka dni temu dorwałam figi w promocyjnej cenie 1,49 zł za 200 g w Intermarche, promocja trwa do końca lipca, przynajmniej w moim mieście (swoją drogą następnego dnia jak obwieściłam dobra nowinę na FB cena wzrosła do 1,99). Postanowiłam wykorzystać słodycz fig jako naturalnego słodu przy „produkcji” domowej konfitury. Jest pyszna, ale to oczywiste!
Składniki na 4 słoiki 250 g:
2 kg wydrylowanych wiśni
0,5 kg czarnych porzeczek
400 g fig
Przygotowanie:
Pokrój drobno figi i nie zapomnij o usunięciu twardych ogonków.
Do dużego garnka wrzuć owoce i podduś je około 10 minut, tak aby puściły sok.
Dodaj figi i gotuj, mieszaj, gotuj, mieszaj (od czasu do czasu)… do osiągnięcia pożądanej konsystencji (1-2 h)
Słoiki wyszoruj i wyparz w piekarniki w temp. 100 C przez 10 minut. Do jeszcze gorących słoików przełóż jeszcze bardziej gorącą konfiturę, dokładnie zakręć słoiki. Ja dodatkowo odwracam słoiki do góry dnem aż do wystudzenia.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…