Uwielbiam zbożowe batoniki, ale te kupne jak na mój gust są za słodkie i zbyt gumiaste, więc co ja mogłam zrobić? Zrobiłam oczywiście wszystko po swojemu. W tych batonikach jest idealnie wyważona chrupkość i gumowatość oczywiście. Zachowując proporcje, czyli na daną ilość płatków owsianych dodać połowę tego bajerów, połowę cukru (max), połowę tłuszczu oraz trochę wody można tworzyc niezliczone ilości kombinacji smakowych. Zachowują idealną świeżość co najmniej tydzień, a przechowywane w zmakniętym pojemniku pewnie dwa razy dłużej
Składniki na 12-16 sztuk (blaszka 20×25 cm)
300 g płatków owsianych
150 g g oleju kokosowego/lub innego delikatnego w smaku oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy)
150 g cukru (u mnie był kokosowy)
50 g wiórków kokosowych
50 g płatków migdałowych
50 g suszonego mango
2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu
Przygotowanie:
w garnuszki rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop z agawy.
Następnie dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posiekane suszone owoce i 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż powstałą masę. Wyrównaj i
bardzo dokładnie dociśnij. Całość piecz przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170-180 C.
Możesz kroić jeszcze ciepłe, ale najlepiej wyglądają, gdy zostaną pokrojone wystudzone. Uwaga, mój patent! użyj noża do krojenia pieczywa, czyli tego z ząbkami, wtedy nic się nie będzie kruszyło i nie będziesz mnie przeklnać 😉
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Są przepyszne!!! Właśnie wcinam taki batonik do porannej kawki zamiast owsianki? Bardzo dziekuję i polecam!