Categories: KUCHNIA

Jabłko, gruszka i cukinia, czyli słodki wegański chlebek.

 

 

Dzień Dobry Miśki moje, przedstawiam Wam ciasto, które może w konkursie piękności nie przeszło by nawet wstępnej selekcji, ale jeżeli chodzi o wnętrze  to bezapelacyjnie zajęłoby miejsce na podium. Jest lekkie, aromatyczne i wilgotne. Idealne na śniadanie i na kolację, do tego bajecznie proste do wykonania. Do dzieła!

ps. Na zdjęciu jest podane z moim ostatnim wynalazkiem, czyli słodkim kremem na kanapki, który w smaku do złudzenia przypomina truskawki!, przepis będzie w tym tygodniu.

Składniki na dużą keksówkę, lub standardowej wielkości prostokątną blachę:

500 g mąki w sumie, z czego 200 g to musi być mąka pszenna ( u mnie było to 200 g  pszennej, 200 g żytniej i 100 g gryczanej)

2 cukinie o łącznej wadze nie przekraczającej 500 g

2 średnie jabłka

lub 1 jabłko i 1 gruszka

1 banan

200 ml oleju roślinnego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150-200 g cukru (w zależności od upodobania)

łyżka cynamonu (skończył mi się niepodziewanie, więc użyłam przyprawy do piernika)

Przygotowanie:

Zacznij os starcia cukinij wraz ze skórką, ja jedną starłam na średnich oczkach, a drugą na drobnych, ot tak, dla zabawy ;-). Przełóż ją na sito, i niech spokojnie odcieka z nadmiaru wody, podczas, gdy Ty zajmiesz się resztą.

Do dużej miski wsyp: mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj olej i rozgniecionego banana. Wymieszaj wszystko razem, możesz użyć do tego miksera, ale ciasto przypomina konsystencją na tym etapie glinę, więc łatwiej Ci będzie za pomocą dużej łyżki.

Dodaj do ciasta odsączoną cukinię i wymieszaj.

Z jabłka i gruszki pozbądź gniazd, obierz ze skórki (ja nie obierała, bo mi to absolutnie nie przeszkadza, a poza tym w skórkach jest dużo cennych składników) i wedle uznania pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach i dodaj do ciasta.

Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 60 minut w temp. około 170 C, sprawdź patyczkiem czy ciasto jest suche.

Smacznego!

ps. Moja wczorajsza kolacja wraz ze „złotym mlekiem” i dzisiejsze śniadanie.

becky

View Comments

  • Właśnie upiekłm. Wyszło smaczne, szybkie ciasto Dałam mix mąk: pszenna wielorazowa, jaglana i z amarantusa. Moja trzylatka zajada ze smakiem.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago