Jak zrobić idealny wegański majonez?

on

Odkąd pamiętam unikałam majonezu jak ognia. Dokładnie od momentu gdy postanowiłam się odchudzać, a miałam wtedy naście lat. Nie jestem pewna dlaczego padło akurat na majonez, a dokładniej majonez i frytki, ale zaczynając swoją odwieczna przygodę z odchudzaniem te dwie rzeczy poszły w odstawkę. Frytek w czystej postaci, czyli smażonych w głębokim tłuszczu do dziś nie tknę (po pewnej przygodzie z młodości) zresztą tak samo nie lubię specjalnie pączków, tj. nie że nie lubię w sensie nienawidzę, ale  nie jestem ich szczególną fanką. Odnośnie majonezu to mam zakodowane w głowie, że jedna łyżka ma 100 kcal i oczyma wyobraźni widzę jak od razu idzie mi w dupsko, na tyle, że równie dobrze mogłabym od razu sobie go wsmarować. Nawet nie jadłam tradycyjnej sałatki warzywnej, na święta z majonezem, tylko zawsze prosiłam o odłożenie mi porcji przed dodatkiem tego czystego zła, i podczas gdy inni się świętowali, ja jadłam suchego wióra.  Ale, no właśnie jest to ale.  Majonez był mi potrzeby do jednej, jedynej rzeczy za jaką tęsknię będąc wege, mianowicie tuńczyk. Weganie są niesamowici, potrafią praktycznie wszystko zweganizować, tak też dokopałam się do mnóstwa przepisów na podróbkę tuńczyka, a tu o ile znajdziecie naprawdę mnówstwo przepisów to postawą jest majonez, wegański majonez. Więc nie będę ukrywać, że odkryłam Amerykę i sama na to wpadłam, bo tak nie jest, przekopałam internety i zrobiłam swój majonez.

ps. Według moich obliczeń, ten majonez jest ciut mniej kaloryczny od normalnego 😉

Składniki:

400 ml niesłodzonego mleka sojowego/nie nie można go zastąpić innym mlekiem roślinnym, a najlepsze będzie z Biedronki lun z Lidla,

400 ml oleju roślinnego rzepakowego lub słonecznikowego/nie, nie może być mniej

łyżeczka czarnej soli Kalmak/tej śmierdzącej jajeczniej/nie, nic jej nie zastąpi

50 ml octu jabłkowego/wydaje mi się że sok cytrynowy tez tu się sprawdzi, ale należało by go dodać ciut więcej o jakieś 20 ml

czubata łyżka gładkiej musztardy, najlepiej Dijon

  • moje odkyrcie w trakcie robienia- olej lniany! dodałam  go 3  łyżki na samym końcu i dobrze podkręcił smak

Przygotowanie:

Do mleka dodaj ocet i odstaw na 5-10 minut. Potem umieść zakwaszone mleko, sól i musztardę w blenderze kielichowym i blenduj wszystko przez 2-3  minuty na najwyższych obrotach.  Następnie powoli dodawaj olej cały czas blendując. W tym momencie „majonez zacznie gęstnieć”.  Miksuj wszystko jeszcze przez minutę.

Gdy będzie gotowy, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, ale zużyj w ciągu tygodnia.

Majonez jest naprawdę gładki, puszysty i się nie rozwarstwia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.