Wspominałam już, że miałam do ogarnięcia czarne porzeczki, pierogi już były w tym tygodniu z jagodami to wymyśliłam sobie knedle. Pierwszy raz w życiu robiłam, oczywiście Misiek po fakcie dopiero mnie oświecił, że babcia Antosia to tylko ze starych ziemniaków robiła, a ja głupia namachałam się z młodymi, ale wyszły, może nie najpiękniejsze a smaczne!
Składniki (w przypadku użycia młodych ziemniaków;-):
700 g umytych, obranych i ugotowanych ziemniaków
700 g mąki pszennej
jeden banan
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
garść cukru (dosłownie tyle dałam)
około pół kilograma porzeczek podsmażonych 5 minut z cukrem i odsączonych
ps. używając starych ziemniaków dodać 350 g mąki 🙂
Przygotowanie:
Jeszcze ciepłe ziemniaki utłuc razem z bananem, cukrem, solą i wanilią.
Ugotowane podsmażyć na maśle roślinnym, posypać bułką tartą, cukrem i cynamonem.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…