Ehh, czasami odnoszę wrażenie, że jak wyjeżdżam sama na kilka dni to moje Miśki tęsknią tylko za moją kuchnią, a nie za mną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre” a jak tak na szybko na „odczepcie się” to słyszę same ochy i achy. Nie no, wyszły mi, co mam być skromna, idealnie chrupkie, ale nie sypkie, w sam raz do małej popołudniowej kawy w niedzielę.
Składniki na 12-15 sztuk:
150 g mąki pszennej
2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej (użyłem tej drugiej, żeby dzieciak mógł tez jeść)
szczypta soli
50 g cukru
70g/100 ml oleju roślinnego
50 g orzechów (uzbierałam resztki nerkowców i niesolonych ziemnych)
2-3 łyżki wiśni kandyzowanych (na upartego mogą być namoczone rodzynki lub nawet posiekane daktyle)
Przygotowanie:
Zblenduj na puszystą masę olej z cukrem.
Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao, kawę i sól. Wymieszaj.
Masa jest ciut sypka/grudkowata więc dodaj 50 ml wody.
Dodaj posiekane orzechy i wiśnie.
Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować.
Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości.
Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut.
Smacznego!
ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę 🙂
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ciasteczka wyglądają smakowicie, chyba będę musiała je upiec bo na sam widok ślinka cieknie.