Kruche ciasteczka kawowe z wiśniami

Ehh, czasami odnoszę wrażenie, że jak wyjeżdżam sama na kilka dni to moje Miśki tęsknią tylko za moją kuchnią, a nie za mną. Pierwsze co musiałam zrobić po powrocie do domu to upiec ciastka, bo jak to „niedziela i nie ma ciastek?” Miałam jeszcze schowany jeden słoiczek własnej produkcji wiśni kandyzowanych więc ulepiłam na szybko, ot tak od niechcenia jakieś ciacha i jak to bywa, gdy siedzę godzinami w kuchni to słyszę, że „dobre” a jak tak na szybko na „odczepcie się” to słyszę same ochy i achy.  Nie no, wyszły mi, co mam być skromna, idealnie chrupkie, ale nie sypkie, w sam raz do małej popołudniowej kawy w niedzielę.

Składniki na 12-15 sztuk:

150 g mąki pszennej

2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub zbożowej (użyłem tej drugiej, żeby dzieciak mógł tez jeść)

szczypta soli

50 g cukru

70g/100 ml oleju roślinnego

50 g orzechów (uzbierałam  resztki nerkowców i niesolonych ziemnych)

2-3 łyżki wiśni kandyzowanych (na upartego mogą być namoczone rodzynki lub nawet posiekane daktyle)

Przygotowanie:

Zblenduj na puszystą masę olej z cukrem.

Do powstałej masy przesiej mąkę, kakao, kawę i sól. Wymieszaj.

Masa jest ciut sypka/grudkowata więc dodaj 50 ml wody.

Dodaj posiekane orzechy i wiśnie.

Masa jest grudkowata, ale gliniasta, bez problemy daje się formować.

Możesz formować kulki wielkości orzecha włoskiego i je lekko rozpłaszczać, lub tak tak ja wylepiaj ciastem formę, dzięki czemu ciacha będą równej wielkości.

Piecz na środkowej półce piekarnika przez 15-18 minut.

Smacznego!

ps. Ciacha przechowywane w puszce spokojnie przetrzymają tydzień, u mnie wytrzymały godzinę 🙂

 

becky

View Comments

  • Ciasteczka wyglądają smakowicie, chyba będę musiała je upiec bo na sam widok ślinka cieknie.

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago