Kuchnia 01/2016 czyli jak mąkę z wodą nazwać kluchami na 100 sposobów

Nie czytam wegańskich magazynów kulinarnych bo są nudne, wtórne, a potrawy w nich prezentowane z takich składników, których nawet nazw nie potrafię wymówić nie mówiąc o przełknięciu ich ceny. Czytam „normalne” magazyny i książki kucharskie i to one mnie inspirują. Preferuję potrawy z lokalnie dostępnych warzyw i owoców, ale o tym już chyba wspominałam. W bieżącej „Kuchni” jest kilka perełek, które powinny zainteresować nawet wegan: piernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym (100 % wegański),

pieczona czerwona kapusta- nie wpadłabym na taki pomysł, kardamonowy chlebek gruszkowy- zrobiłam jego wegańską wersję (przepis tu). Fajny też artykuł o bulionach. Niezwykle interesujący dla fanów sztuki kulinarnej o biblii kucharskiej „Kuchnia Polska” (mam oczywiście tę książkę) i hit numeru: 24 strony z przepisami na kluchy. Czego tu nie ma: łazanki, lane, kładzione, zacierki, knedle, ruskie, kopytka,, z ryżu, kaszy  itd. Swoją droga to niesamowite ile frykasów można wyczarować z mąki i wody. Zmieni się proporcje  i zamiast makaronu ma się niemieckie Spatzle. Podsumowując, bardzo fajne wydanie, polecam.

Ps. Wiem, że każdy szanujący Wegus marzy o Termomixie, w styczniowym numerze jest konkurs, w którym można wygrać najnowszy model. Wystarczy  nakręcić 2-3 minutowy film, na którym pokazuje się swoją wersję potrawy z bieżącego numeru. Konkurs trwa do 25 stycznia. No Miśki moje, piec mój Chlebek gruszkowy i wysyłać na konkurs! (ja nie biorę udziału, więc śmiało brać moją wersję).

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago