Nie czytam wegańskich magazynów kulinarnych bo są nudne, wtórne, a potrawy w nich prezentowane z takich składników, których nawet nazw nie potrafię wymówić nie mówiąc o przełknięciu ich ceny. Czytam „normalne” magazyny i książki kucharskie i to one mnie inspirują. Preferuję potrawy z lokalnie dostępnych warzyw i owoców, ale o tym już chyba wspominałam. W bieżącej „Kuchni” jest kilka perełek, które powinny zainteresować nawet wegan: piernikowy budyń jaglany z sosem żurawinowym (100 % wegański),
pieczona czerwona kapusta- nie wpadłabym na taki pomysł, kardamonowy chlebek gruszkowy- zrobiłam jego wegańską wersję (przepis tu). Fajny też artykuł o bulionach. Niezwykle interesujący dla fanów sztuki kulinarnej o biblii kucharskiej „Kuchnia Polska” (mam oczywiście tę książkę) i hit numeru: 24 strony z przepisami na kluchy. Czego tu nie ma: łazanki, lane, kładzione, zacierki, knedle, ruskie, kopytka,, z ryżu, kaszy itd. Swoją droga to niesamowite ile frykasów można wyczarować z mąki i wody. Zmieni się proporcje i zamiast makaronu ma się niemieckie Spatzle. Podsumowując, bardzo fajne wydanie, polecam.
Ps. Wiem, że każdy szanujący Wegus marzy o Termomixie, w styczniowym numerze jest konkurs, w którym można wygrać najnowszy model. Wystarczy nakręcić 2-3 minutowy film, na którym pokazuje się swoją wersję potrawy z bieżącego numeru. Konkurs trwa do 25 stycznia. No Miśki moje, piec mój Chlebek gruszkowy i wysyłać na konkurs! (ja nie biorę udziału, więc śmiało brać moją wersję).
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…