Na tzw. małpie masło natknęłam się na jednym ze swoich ulubionych blogów, czyli „moje wypieki”. Jest to nic innego jak rodzaj dżemu z tropikalnych owoców, a że bananowy dżem, który robiłam jakiś czas temu jest moim ulubionym (tu znajdziecie przepis, zapasteryzowany dumnie stoi w moje spiżarni i absolutnie nic złego nic się z nim nie dzieje) to wiedziałam, że ten dżem też mi zasmakuje. Idealne sprawdzi się z goframi, naleśnikami, grzankami i z czym dusza zapragnie. Wytrzymał u mnie w lodówce dwa tygodni bez pasteryzacji, dalej nie wiem, bo zjadłam 🙂
ps. robi się ba bardzo szybko- 30 minut ze smażeniem.
Składniki na 2 średniej wielkości słoiki (takie 330 ml).
puszka ananasów razem z syropem (moja miała niecałe 400 ml)
4-5 bananów
sok z 1 cytryny
50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Przyśpiesz sobie pracę maksymalnie i do garnka w którym będziesz gotować chwilkę dżem wrzuć całą zawartość puszki z ananasami i zblenduj. Dodaj pozostałe składniki (banany pokrój na półplasterki) i gotuj na małym ogniu 15-20 minut maksymalnie. Oilnul żeby się nie przypaliło, czyli mieszaj od czasu do czasu.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…