Ciasta się przejadły moim Miśkom, wiec wracam do do niedzielnego wypiekania ciastek. Te dzisiejsze są przzyjazdne osobom z wrażliwymi jelitami: nie mają dodanego cukru, są na mące owianej czy bez glutenu. Miękkie, lekko wilgotne i słodnie, czyli ciacha idealne.
Składniki na około 16 sztuk dużych ciastek:
około 200 g mąki (u mnie była to owisiana)
100 g oleju (u mnie olej kokosowy), w wersji wegetariańskiej może być masło
50 g żurawiny/rodzynek/posiekanych daktyli/moreli
100 g tabliczka czekolady (u mnie gorzka)
1 banan ( w wersji wegetariańskiej 2 jajka, ale wtedy będzie potrzeba minimum 50 g cukru)
3 średniej wielkości marchewki
100 ml mleka (u mnie sojowe)
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Zblenduj na gładką masę mleko, banana i olej.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Mąkę wymieszaj z sodą, dodaj masę bananową, startą marchew i żurawinę. Wymieszaj.
Dodaj połamaną/posiekana w małe ksoteczki czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt lepka/rzadka możesz dodać łyżkę.dwie mąki lub płatków owsianych.
Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, w dłoniach uformuj kulki i rozpłaszaj je dłonią na blaszce wyłozonej papierem do pieczenia.
Piecz ciastka w temp. 180 C przez około 25 minut.
Udekoruj (lub nie) wedle uznania.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…