Propozycja na lekki obiad czy też kolację, ale przecież na śniadanie też Wam nie zabronię 🙂 Potrawka z bakłażanem w roli głównej proponuje podać z chlebkami Naan, z ryżem.
Składniki na 4 porcje:
2 bakłażany
2-4 słodkie czerwone papryki (2 jeżeli te długie jak u mnie)
200-300 g pomidorów najlepiej jakieś odmiany koktajlowej
2 cebule
łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 ząbki świeżego
2-3 łyżki kaparów
czubata łyżeczka kolorowego pieprzu
sól (około 1 łyżeczki)
opcjonalnie pół łyżeczki papryki ostrej opcjonalnie jeżeli lubicie ogień
Przygotowanie:
W garnku (minimum 3 litrowym) rozgrzej 3 łyżki oleju i podsmaż przez 3-4 minut pokrojona w kostkę cebulę. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Smaż około 5 minut mieszając od czasu do czasu.
W międzyczasie pokrój paprykę podobnej wielkości kawałki jak bakłażan, oraz pomidorki na 2 lub 4 części. Do bakłażana dodaj paprykę i smaż razem kolejne 5 minut. Kolejno dodaj pomidory. Dodaj wszystkie przyprawy i duś kolejne 5 minut, lub do czasu aż bakłażan będzie już dobry (miał miękką skórkę). Na samym końcu dodaj kapary. Gotowe!
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Wygląda smacznie, danie dietetyczne , super. Zrobię, mam wszystkie produkty. Bakłażana nie trzeba posolić żeby zgubił goryczkę ?
Nigdy tego nie robię, jakoś nie wyczuwam goryczki :-)