Categories: KUCHNIA

Potrawka z kukurydzy i pomidorów

Obecnie można kupić soczystą i słodką kukurydzę w kolbach, jest ona na tyle dobra i pożywna, że stanowi świetną bazę do dania głównego. Wykombinowałam sobie potrawkę, w której zawarłam praktycznie same warzywa sezonowe (poza groszkiem), danie jest pięknie kolorowe, smaczne i sycące.

Składniki na 4 porcje:

4 kolby świeżej kukurydzy lub 2 puszki po 200 g

puszka groszku

około 1 kg pomidorów z czego 300 g to mogą być pomidorki koktajlowe, a reszta np. pasatta pomidorowa lub 2 puszki pomidorów

2 dowolne prprayku

cebula

łyżka cukru trzcinowego

łyżeczka kurkumy

łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego

łyżeczka papryki

łyżeczka kuminu

3 łyżki oleju do smażenia

sól

Przygotowanie:

Podziel kolby kukurydzy na 2-3 cm kawałki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

W dużym garnku podsmaż na złoto posiekaną cebulę, po czym dodaj wszystkie przyprawy (sól na samym końcu gotowania) i cukier. Jeżeli używasz świeżych pomidorów to obierz je ze skórki i zblenduj (z wyjątkiem koktajlowych).

Po minucie smażenia cebuli z przyprawami dodaj sos pomidorowy/zblendowane pomidory/pomidory z puszki oraz pokrojoną na 1 cm kawałki paprykę. Gotuj 10 minut.

Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na pół, dodaj do potrawy wraz z odsączonym i wypłukanym groszkiem. Gotuj 5 minut.

Gdy kukurydza będzie już gotowa obierz ją z nasion i dodaj do potrawki. Gotuj jeszcze minutę, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Całość podałam z domowej roboty chlebkami czapati, jeżeli chcecie to umieszczę na nie przepis.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago