Pełna nadziei sięgnęłam dziś do swojego pudełka, gdzie trzymam ciacha, byłam pewna że jest jeszcze jedno, było ale wczoraj wieczorem, bo dziś rano mój tata, który wyczaił gdzie trzymam skarby bezczelnie zeżarł moje ostatnie ciasteczko (teraz już wiadomo po kim jestem takim łasuchem). W planach na dziś miałam patroszenie mojej dyni olbrzymki (25 kg, mam taką jeszcze jedną, na czarną godzinę), ale za to zupełnie nie planowałam dziś piec, no ale nie było wyjścia. Pełny spontan, zupełnie nie wiem jak ja to robię ale im bardzie improwizuję, tym lepsze ciasta mi wychodzą, a to naprawdę jest najlepsze dyniowe jakie jadłam, do tego nie pozbawione świątecznego akcentu, bo i cynamony dorzuciła, pomarańczę, orzechy. Dosłownie cud, miód (syrop klonowy) i orzeszki.
Składniki:
400 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej pszennej i białej pszennej tortowej)
1 duża sparzona pomarańcza
100 g rodzynek (namoczyć)
150 g daktyli (namoczyć)
450 g startej na grubych oczkach dyni (radzę dodatkowo odsączyć na sitku)
łyżeczka sody
pół łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka imbiru
50 g orzechów włoskich (oczywiście mogą być inne i nawet 2x więcej, ale to była moja resztka)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiej mąki, dodaj przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszaj wszystko.
Piecz 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 160 C na środkowej półce piekarnika.
Przestudź chociaż trochę ciasto, polecam podawać polane syropem klonowym- poezja!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…