Bez kategorii

Przewrotna tarta

20150406_150612_Richtone(HDR)

 

Jak zawsze miałam ochotę na sałatkę owocową, więc tym razem zrobiłam ją w formie tarty. Do jej wykonania można użyć praktycznie każdych owoców, no może poza bananami. Bajecznie prosta w wykonaniu. Zrobiłam z tego co znalazłam w spiżarni i owoców jaki kupiłam naprawdę okazyjnie w markecie przed świętami.

Na ciasto potrzebujemy:

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g masła kokosowego
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody
  • owoce około 700 g, użyłam: owoc granatu, mango i brzoskwinie z puszki

20150406_130947

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

20150406_133340 Obrane i pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, na której uprzednio roztopiliśmy masło kokosowe (łyżkę- 20 g) i łyżka cukru (użyłam nierafinowanego trzcinowego, stąd ten kolor). Dusimy max 5 minut.

20150406_134250

Smarujemy blachę, a jakże masłem kokosowym, wykładamy owoce, odcedzając je z nadmiaru soku (wykorzystujemy go później do polania ciasta przed podaniem).

20150406_135110_1

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy okręg pasujący do tortownicy i przykrywamy nim owoce. Przyciskamy dokładnie, z resztek ciasta uformawałam dookoła dodatkowy brzeg.

20150406_150125

Wstawiamy do piekarnika na max 35 minut w temp. 180 C.

* aby tortownica nie przeciekała, dobrze jest zabezpieczyć ją od zewnątrz folią aluminiową.

Po upieczeniu, czekamy aż ciasto ostygnie (ja wytrzymałam 15 minut), po czym płaskim talerzem i odwracamy, tak aby owoce były na górze.

Przyznam się nieskromnie, że był to jeden z bardziej udanych moich eksperymentów kulinarnych, tarta nie zdążyła wystygnąć a już jej nie było.

Smacznego!20150406_150612_Richtone(HDR)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *