Bez kategorii

Zupa ze szpinaku, brokułów i zielonej soczewicy

20150409_175157Ostatnio gustuję w zupach, bo jest to idealny obiad gdy idę biegać w muszę strawić obiad w dwie godziny. Zamarzyła mi się zielona zupa.

Składniki (ilości warzyw to kwestia gustu, jednych można więcej, innych mniej, luz zastąpić np. szpinak jarmużem, lub nawet kapustą pekińską:

  • szpinak (3/4 opakowania- tyle znalazłam w lodówce)
  • brokuł (1/2)
  • 2 cykorie
  • kawałek selera (może też być pietruszka)
  • kilka ziemniaków (użyłam młodych, tylko je wyszorowałam)
  • przyprawy każda w ilości łyżeczki do herbaty: tymianek, rozmaryn, lubczyk koperek suszony (oczywiście świeży byłby nawet lepszy), sól, gałka muszkatołowa
  • jabłko ( w trakcie gotowania stwierdziłam, że idealnie dopełni smaku)
  • mleko sojowe – szklanka
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oliwy

20150408_202541

Ziemniaki i seler pokroić w kostkę.

20150408_202906

Oliwę wlać do dużego garnka i na rozgrzaną wrzucić przyprawy: lubczyk, rozmaryn, tymianek i suszony koperek (jeżeli używamy świeżego do dorzucamy go pod sam koniec gotowania), dosłownie minutę podsmażać, tak aby uwolniły aromat. Dorzucić ziemniaki i seler, wszystko dokładnie wymieszać, dusić około 3 do 5 minut.

20150408_203117

Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wrzątku (będzie szybciej ;-).

Dorzucamy soczewicę, dodajemy sól, gałkę muszkatołową i gotujemy aż wszystko zmięknie (około 30 minut). W połowie czasu dorzucamy różyczki brokuła i starte na grubych oczkach jabłko oraz dolewamy mleko (można pominąć).

Kroimy cykorię na paski, dorzucamy do zupy, gotujemy z 5 minut. Można dodać około łyżki cukru (idealnie się sprawdził trzcinowy nierafinowany). Gdy zupa jest gotowa wrzucamy szpinak (nie ma sensu go gotować w zupie- po minucie w gorącej zupie jest idealnie miękki). Zupę można podać z podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Smacznego!

20150409_175217

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *