Categories: KUCHNIA

Sałatka ze szpinaku z orzechami włoskimi na ciepło

W sałatkach na ciepło jest coś pociągającego, może przez to, że ich smak jest intensywniejszy. Uwielbiam szpinak pod każdą postacią, zarówno na surowo, gdy akurat skończy mi się sałata na kanapkę, jak i na ciepło np. w w formie takiej sałatki. Robi się ją błyskawicznie, a z dodatkiem ryżu lub kasz może być propozycją na obiad.

Składniki na 2-4 porcje (zjedliśmy z Miśkiem pół na pół, ale my jemu dużo zielska):

około 200 g świeżego szpinaku

30-50 g grubo posiekanych orzechów włoskich

łyżka dobrej jakości oleju roślinnego

5-6 połówek suszonych pomidorów

1 czerwona cebula

szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę i pomidory.

Na patelni rozgrzej olej i wrzuć wszystkie składniki (z wyjątkiem szpinaku). Smaż przez minutę cały czas mieszając.

Dodaj szpinak, smaż przez kolejna minutę cały czas mieszając aż szpinak „zwiędnie”.

Gotowe!

Podawaj od razu! Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago