Categories: KUCHNIA

Śliwki w czekoladzie z marcepanem

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas.  Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki w czekoladzie (ostatnie z Lidla były do kupienia na wagę, w życiu nie jadłam gorszych), a to czekolada wstrętna, a to śliwka sucha jak wiór w środku, a to jakieś paskudne nadzienie jeszcze do tego , naprawdę tak banalnie prostą rzecz a można tak spierdzielić,   nie wspominając już  o zawrotnej cenie. Nigdy więcej nie kupię, nie ma mowy, fujj. Śliwki mam w domu zawsze w zapasie tak samo jak gorzką czekoladę, a po świętach jeszcze się uchowało opakowanie marcepanu.  Dwanaście godzin moczenia, godzinka pracy, trochę balzju w kuchni i gwarantuję Wam, że już nigdy nie tkniecie innych śliwek. A tak przy okazji to jak ładnie je opakujecie to może być niezły prezent na przykład na Walentynki, już to widzę jak Wasze Miśki zawijają te śliwy w sreberka  ;-).

Składniki:

400 g suszonych śliwek

200 g gotowej masy marcepanowej

2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 torebki ulubionej herbaty- użyłam swojej ulubionej zimowej czyli grzańca malinowego, jest też śliwkowy (heh, do kupienia m. in. w lidlu 😉

*przydadzą się też wykałaczki

Przygotowanie:

Zaparz w dużym kubku (300 ml ) dwie torebki herbaty, gdy napar będzie już bardzo mocny nalej nim śliwki i odstaw najlepiej na noc.

Jak widzisz, śliwki wciągnęły prawie całą herbatę. Odsącz je na sitku ale nie dociskaj.

Podziel masę marcepanową, w jedną śliwę upychałam kosteczkę około  5mm/5mm.

Czekoladę rozpuść najlepiej w kąpieli wodnej i niech Cię nie kusi dodawać jakiegoś mleka czy „śmietany”, trochę będziesz mnie przeklinać bo to żmudna robota, ale przejdzie Ci w momencie, gdy jakaś śliwka Ci nie wyjdzie i będziesz musiał ją zjeść. Nadziewaj śliwki na wykałaczki i zanurzaj w czekoladzie, a jak już naprawdę będzie Ci opornie szło, to możesz dodać łyżkę oleju kokosowego i nic poza tym!

Odkładaj gotowe śliwki na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Aby przyśpieszyć zastyganie wstaw je do zamrażalnika na 15 minut, a jeżeli Ci się nie śpieszy to na godzinkę do lodówki.

Smacznego!

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago