Są takie dni, kiedy lepiej jest gdy nie zbliżam się do kuchni, po prostu wszystko mi się rozlewa, wysypuje, przypala. Właśnie tak mam od kilku dni. Wczoraj kondensowałam mleko i po prostu o nim zapomniałam, Misiek myślał, że moja mama po raz pierwszy w życiu coś piecze, bo tak ładnie karmelem pachniało (mama mieszka piętro niżej) ale po chwili jak u nas w kuchni zaczęło się dymić a po mnie nie było śladu w kuchni, to się zorientował, że to nie mama, tylko moja faza „nie mam dnia”. W przypadku tego ciasta było podobnie, jeszcze gorące chciałam przełożyć na talerz i całe się rozsypało, pozbierałam do miseczek, uklepałam i schowałam do lodówki i zabrałam się do pracy od nowa, ale dzięki temu gwarantuję, że ciasto się udaje za każdym razem, a jego zrobienie zajmuje 10 minut + 50 minut pieczenia. Dodałam też suszoną aronię, żeby lekko podkręcić smak. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, tylko poczekajcie aż wystygnie 🙂
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g roztopionego masła kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
150 g cukru (użyłam ksylitolu)
około 200 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki, ubija się w 3 minuty)
100 g maku
50 g łuskanych pestek dyni
50 g ziaren sezamu
50 g suszonej żurawiny
łyżeczka proszku do pieczenia
* „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami itd. , kandyzowanymi skórkami z cytrusów, byle nie przesadzić z ilością bo ciasto tego nie udźwignie
wodę po ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (3 minuty- serio)
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Woda z ciecierzycy zazwyczaj marnowana przy robieniu humusu, a teraz coraz więcej przepisów z tą wodą, muszę spróbować :)
A przepisy są super, to mój pierwszy komentarz, ale właściwie powinnam pod każdym przepisem Ci dziękować :)
Pisz dalej, gotuj dalej, piecz i publikuj
Dziękuję Agnieszka :-*, obiecuję że będę!