Wegański bakaliowy piegus

Są takie dni, kiedy lepiej jest gdy nie zbliżam się do kuchni, po prostu wszystko mi się rozlewa, wysypuje, przypala. Właśnie tak mam od kilku dni. Wczoraj kondensowałam mleko i po prostu o nim zapomniałam, Misiek myślał, że moja mama po raz pierwszy w życiu coś piecze, bo tak ładnie karmelem pachniało (mama mieszka piętro niżej) ale po chwili jak u nas w kuchni zaczęło się dymić a po mnie  nie było śladu w kuchni, to się zorientował, że to nie mama, tylko moja faza „nie mam dnia”. W przypadku tego ciasta było podobnie, jeszcze gorące chciałam przełożyć na talerz i całe się rozsypało, pozbierałam do miseczek, uklepałam i schowałam do lodówki i zabrałam się do pracy od nowa, ale dzięki temu gwarantuję, że ciasto się udaje za każdym razem, a jego zrobienie zajmuje 10 minut + 50 minut pieczenia. Dodałam też suszoną aronię, żeby lekko podkręcić smak. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, tylko poczekajcie aż wystygnie 🙂

Składniki:

150 g mąki pszennej

150 g roztopionego masła kokosowego (lub innego oleju roślinnego)

150 g cukru (użyłam ksylitolu)

około 200 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki, ubija się w 3 minuty)

100 g maku

50 g łuskanych pestek dyni

50 g ziaren sezamu

50 g suszonej żurawiny

łyżeczka proszku do pieczenia

* „ziarna” można dowolnie zastąpić: migdałami w płatkach, orzechami ziemnymi, rodzynkami itd. , kandyzowanymi skórkami z cytrusów, byle nie przesadzić z ilością bo ciasto tego nie udźwignie

Przygotowanie:

wodę po ciecierzycy ubić mikserem na sztywną pianę (3 minuty- serio)

Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, stopniowo przesiewać do piany i dalej miksować, po minutce dolać roztopione masło kokosowe, zmiksować a na końcu dodać bakalie. Ciasto jest płynne ale gęste.

Przelać ciasto do wysmarowanej masłem kokosowym formy i piec około 50 minut w temp. 180 C.

Smacznego!

becky

View Comments

  • Woda z ciecierzycy zazwyczaj marnowana przy robieniu humusu, a teraz coraz więcej przepisów z tą wodą, muszę spróbować :)
    A przepisy są super, to mój pierwszy komentarz, ale właściwie powinnam pod każdym przepisem Ci dziękować :)
    Pisz dalej, gotuj dalej, piecz i publikuj

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

3 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago