W weekend robiłam próby generalne wypieków świątecznych. Upiekłam między innymi ten właśnie mazurek. Jak każde tego typu ciasto jest to kruchy spód i bajery, u mnie była to masa z daktyli, więc dzięki swoje słodyczy nie dodałam cukru. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował rodzicom, bo prawdę powiedziawszy u mnie w domu mazurka nigdy nie było na stole, bo „tradycję” pieczenia ciast zapoczątkowałam ja, i to dopiero będąc w ciąży odezwał się u mnie ten talent, więc zawsze były u nas ciasta kupione, ale mazurka nigdy.
Składniki na kruche ciasto (możecie wykorzystać również ten przepis):
300 g mąki pszennej
150 g zimnego oleju kokosowego
1 banan
50 g cukru pudru
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść na dużym blacie i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji mokrej gliny.
Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy.Przykryj wierzch papierem do pieczenia i obciąż, wykorzystuję do tego fasolę (wielokrotnego użytku).
Piecz w temp. 190-200 C przez 20 minut, następnie zdejmij papier z wierzchu (wraz z obciążeniem) i podpiecz jeszcze z 10 minut.
Składniki ma masę:
400 g daktyli
1-2 duże jabłka
szklanka wody
*jeżeli masz to woda różana 50 ml
sok z połowy cytryny
Jabłka zetrzyj na tarce, jak widać ja nie obrałam ze skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze 20-30 minut. Następnie zblenduj całość na gładką masę.
Upieczony spód ciasta wypełnij masą i dowolnie udekoruj. Tu znajdziesz przepis na kandyzowane plasterki cytrusów, którymi udekorowała swój mazurek.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…