KUCHNIA

Wegański mazurek daktylowy.

W weekend robiłam próby generalne wypieków świątecznych. Upiekłam między innymi ten właśnie mazurek. Jak każde tego typu ciasto jest to kruchy spód i bajery, u mnie była to masa z daktyli, więc dzięki swoje słodyczy nie dodałam cukru. Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smakował rodzicom, bo prawdę powiedziawszy u mnie w domu mazurka nigdy nie było na stole, bo „tradycję” pieczenia ciast zapoczątkowałam ja, i to dopiero będąc w ciąży odezwał się u mnie ten talent, więc zawsze były u nas ciasta kupione, ale mazurka nigdy.

Składniki na kruche ciasto (możecie wykorzystać również ten przepis):

300 g mąki pszennej

150 g zimnego oleju kokosowego

1 banan

50 g cukru pudru

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść na dużym blacie i siekaj nożem aż do uzyskania konsystencji mokrej gliny.

Następnie uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy.Przykryj wierzch papierem do pieczenia i obciąż, wykorzystuję do tego fasolę (wielokrotnego  użytku).

Piecz w temp. 190-200 C przez 20 minut, następnie zdejmij papier z wierzchu (wraz z obciążeniem) i podpiecz jeszcze z 10 minut.

Składniki ma masę:

400 g daktyli

1-2 duże jabłka

szklanka wody

*jeżeli masz to woda różana 50 ml

sok z połowy cytryny

Jabłka zetrzyj na tarce, jak widać ja nie obrałam ze skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze 20-30 minut. Następnie zblenduj całość na gładką masę.

Upieczony spód ciasta wypełnij masą i dowolnie udekoruj. Tu znajdziesz przepis na kandyzowane plasterki cytrusów, którymi udekorowała swój mazurek.

 

 

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago