KUCHNIA

Wegański omlet z grzybami

W ciagu tygodnia jemy śniadanie w biegu, prosto z pudełka, przeważnie na zimno (przynajmniej ja tak niestety mam), a dziś w niedzielę zachciało mi się ciepłego śniadania i zamarzył mi się omlet. Na szczęście zawsze mam w domu pieczarki, ot takie zafiksowanie i co najmniej 10 rodzajów mąki, bo do tego omletu potrzebna jest mąką z ciecierzycy. Lista składników jest krótka, a czas przygotowania z sumie zamknie się w 20 minutach.  Mój semi wege Misiek zjadł ze smakiem, zdzwiwniony, że nie było w omlecie jajek, myślał przez przez Wielkanocą odpuszczę, no bez jaj 😉

Składniki na 2 omlety:

150 g mąki z ciecierzycy

300 ml wody

okło 100 g pieczarek

pół łyżeczki czarnej soli (tej o aromacie jaj)* jeżeli nie macie to nie ma problemu- pomińcie

pół łyżeczki kurkumy

plaska łyżeczka soli

pół łyżeczki pieprzu

1 cebula

  • dodałam tez łyżkę kontentratu grzybowego Devalando, który na stałe zagościł w mojej kuchni, właśnie ze wzgędu na miłość do grzybów

Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę z przyprawami i wodą, powstanie gęste ciasto o konsystencji naleśnikowego.

Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki pokrój w cienkie półplasterki. Na średniej wielkości patelni possmaż najlpierw na złoto cebulę (3-5 minut), a następnie dodaj pieczarki. Smaż 3-5 minut. Odłóż połowę na bok, albo przełóż na drugą patelnię i smaż dwa omelty na raz.

Na połowę podsmażonych grzybów z cebulką wylej połowę ciasta. Smaż na małym ogniu aż górna wartwa ometu się zetnie (około )3 minuty. Smażenie przyśpieszy przykrycie patelni pokrywą.

Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, zresztą zimny też jest dobry 🙂

Smacznego 🙂

3 komentarze

  • Karolina

    Udało się ! Pycha! Dodałam paseczek papryczki chili, bo lubię ostry smak i posypałam szczypiorkiem, a pieczarki smażyłam dodatkowo ze zmiażdżoną połówką ząbka czosnku i kminkiem. NIe wiem, czy nie zaburzyłam tym wszystkim jakiejś zasady, zgodnie z którą gotuje moja Mistrzyni Kuchni. Mam nadzieję, ze nie. Ale cóż poradzę .. lubię pikantne 🙂
    Dziękuję Green Scarf -jesteś dla mnie nieustającą inspiracją 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.