KUCHNIA

Wegańskie ciasto „Leśny mech”

Kilka dni temu moja czytelniczka zapytała jak zrobić ostatni hit wśród ciast „Leśny mech” w wersji wegańskiej więc postanowiłam sama zrobić test. W tym cieście krem jest biały, postanowiłam zrobić go na bazie ryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta.

Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm):

na ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g maki krupczatki

250 ml oleju roslinnego

1 duży banan

80 g brązowego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku

Krem:

300 g białego ryżu

1 litr mleka roślinnego

80 g cukru białego

20 g cukru waniliowego

opcjonalnie do kremu:

50 g sojowego mleka w proszku

2 śmietan-fixy (to nic innego jak glukoza ze skrobią)

dodatkowo:

2 łyżki wiórków kokosowych

1 łyżka masła kokosowego

suszona aronia do dekoracji

Przygotowanie:

Zacznij od rozmrożenia szpinaku, po czym dobrze go odsącz na sicie. Ryż z dodatkiem cukru ugotuj na mleku. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy ryż wchłonie całe mleko i będzie wręcz rozgotowany przestudź powstałą masę po czym zblenduj, na idealnie gładki krem, możesz dodać pod koniec blendowania mleko sojowe w proszku i śmietan-fixy.

Zblenduj banana z olejem i cukrem.

Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj.

Powstanie o taka właśnie zielona breja.

Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia.

Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem.

Piecz ciasto przez około 45 minut w temp. 180 c.

Zanim zaczniesz przekrawać ciasto obetnij jego brzegi (ja zrobiłam to dopiero później) i zetnij górę. Ciasto podziej na dwie- trzy części, w zależności od tego ile warstw chcesz zrobić. Ułatwiłam sobie pracę za pomocą talerza.

Okruchy ciasta rozdrobnij z dodatkiem masła kokosowego i wiórków.

Warstwy ciasta posmaruj kremem, górna warstwę również i posyp kruszonką z ciasta. Radzę obkleić okruchami również boki, w miejscach gdzie jest krem, to zapobiegnie jego wysychaniu na brzegach.

Smacznego!

Ps. Szpinak jest niewyczuwalny w cieście, a samo ciasto jest lekkie, krem ryżowy przypomina w smaku ciut mleko skondensowane, w połączeniu w teksturą ciasta robi wrażenie.

 

becky

View Comments

    • Uzupełniłam wpis. Krem to zblendowany ugotowany ryż na mleku z dodatkiem sojowego mleka w proszku i fixami. Ale te dwa dodatki to kwestia gustu, ryż na mleku sam się broni :-)

    • W sumie potrzeba 400 g, z tego co się orientuję, to by były dwa opakowania świeżego, jednak świeży szpinak bardziej zabarwia ciasto, więc na pierwszy raz proszę spróbować z jednym 200 g opakowaniem.

  • Witam :) nie wiem dlaczego ale masa ciasta jest strasznie gesta i zbita!? Tak ma być?? Ile opakowań szpinaku pani daje??

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago