Wegańskie ciasto z rabarbarem level 2
W tym cieście warstwa kremowa jest rabarbarowa, wymaga trochę pracy a przed wszystkim cierpliwości (tężenie masy) ale smak tego ciasta warty jest oczekiwania.
Składniki (na dużą prostokątna blachę)
szklanka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
200 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego waniliowego)
4 łyżki cukru (ideał to trzcinowy nierafinowany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego
szczypta soli
krem:
1 kg rabarbaru (oczyszczonego, pokrojonego 1 cm kostkę)
0,5 litra mleka roślinnego
5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek brązowego cukru
100 g masła kokosowego (lub innego roślinnego)
dodatkowo/niekoniecznie:
2 gałęzie rabarbaru
1 ugotowany buraczek
garść jagód goi
50 g cukru lub syrop z agawy
A teraz do pracy:
Mleko z olejem i cukrem wymieszać trzepaczką na jednolity płyn. Do oddzielnej miski przesiać mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszane mleko z olejem. Wszystko dokładnie połączyć i dodać ocet. Ciasto powinno mieć konsystencję Nutelli ;-). Pieczemy je w temp. 180 C około 25-30 minut.
Rabarbar wrzucamy na suchą patelnię posypujemy cukrem i smażymy około 5 minut. Po tym czasie przekładamy go na sito umieszczone w misce (będzie potrzebny sok jaki z niego się odsączy).
Odsączony sok z rabarbaru (max szklanka- kilka łyżek zostawiamy do nasączenia ciasta) łączymy z połową mleka, podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier, w pozostałej części mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i tą mieszankę stopniowo dodajemy cały cas mieszając do mleka z sokiem rabarbarowym. Gdy masa zgęstnieje dodajemy rabarbar i masło- mieszamy do idealnego połączenia się masy- odstawiamy do przestygnięcia.
Upieczone ciasto nasączamy pozostałym sokiem z rabarbaru, kładziemy na to krem rabarbarowy i cierpliwie czekamy kilka godzin aż masa idealnie stężeje.
Dodatkowo na górę ciasta położyłam rabarbar przesmażony z cukrem (3 minuty), startym na tarce buraczkiem i jagodami goi.
Oczywiście musiałam sprawdzić czy rodziny nie otruję i zjadłam jeszcze ciepły kawałek, masa trochę płynęła ale już było wiadomo, że wyszło pyszne.
a tak wygląda ciasto, gdy idealnie się wszystko zetnie:
Smacznego!
4 komentarze
foodmania
świetne ciacho!
becky
Dziękuję! Wszyscy byli zachwyceni.
gin
O mniam, wygląda niesamowicie kusząco 🙂
becky
Dziękuję 🙂