KUCHNIA

Wegańska wersja fasolki po bretońsku

 

20150516_174610

Misiek przyznał mi się, że odkąd został zmuszony przejść weganizm (zaraz tam zmuszony, miał wybór albo weganizm albo gotujesz sobie sam 😉 )jest ciągle głodny, zrobiłam mu więc typowe męskie żarcie- wegańską wersję fasoli po bretońsku. Jak typowy facet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił.

Składniki na 4 porcje:

400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować)

4 białe kiełbasy wegańskie

cebula

koncentrat pomidorowy

500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki)

przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć (w garnku) aż się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i koncentrat, smażyć około 5 minut. Dodać fasolę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę i dodać do już gotowej fasoli.

20150516_174557

20150516_174645

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.