Wegańskie ciasto z rabarbarem

Sezon rabarbarowy uznaję za otwarty!

Składniki:

300 g mąki pszennej

łyżeczka proszku do pieczenia

jeden duży banan

100 g cukru pudru

180 g masła roślinnego

łyżka śmietany wegańskiej (ja po prostu zblendowałam łyżkę tofu naturalnego z niewielką ilością mleka sojowego)

1 kg rabarbaru

pół słoika konfitury (użyłam własnej roboty malinowej)

na kruszonkę:

200 g mąki pszennej

100 g masła roślinnego

100 g cukru (polecam trzcinowy nierafinowany)

A więc do pracy: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy banana (rozgniecionego widelcem na jednolitą masę), śmietanę i cukier. Zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. Smarujemy formę do ciasta masłem i ścieramy na tarce ciasto (ja nie doczekałam idealnego zmrożenia więc część starłam a część po prostu pokruszyłam i delikatnie wylepiłam formę i wyglądało to tak:

Tak przygotowane ciasto pieczemy 30-35 minut w temp. 180 C.

W międzyczasie przygotowujemy rabarbar, tj. obieramy, kroimy w 1 cm  kostkę, wrzucamy na gorącą suchą patelnię, posypujemy cukrem (około 100 g- najlepiej trzcinowym nierafinowanym- super podkreśla smak) i smażymy go około 3 minut cały czas mieszając. Gotowy rabarbar odsączamy na sitku.

Ciasto się upiekło.

Smarujemy je konfiturą.

Na to kładziemy odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę miętolimy razem, aż powstaną grudki)

Wstawiamy ponownie do piekarnika na max 15 minut, pokręcamy temperaturę do 200 C.

Gotowe! Możecie tak jak ja z Miśkiem wystawić na taras na 10 minut żeby ostygło na tyle aby można było zjeść 🙂

Smacznego!

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago