KUCHNIA

Wegańskie muffiny przepis podstawowy

DSC05204 (1)(1)

Wczytałam w jednej z fitbabskich gazet, że postawą udanego  związku jest dzielenie się obowiązkami domowymi. Kieruję więc tego posta przede wszystkim dla facetów, bo ze zrobieniem tych babeczek radzi sobie nawet 7-letnie dziecko.

Przepis ten jest podstawowym sprawdzonym przez ze mnie, który można dowolnie modyfikować poprzez dodanie kakao, bakalii, itd. Tym postem rozpoczynam serię przepisów na muffiny i będę kolejno przedstawiać, który ze składników można zamienić, aby efekt cały czas był rewelacyjny.

Te babeczki są smaczne nawet do 3 dni, bo są wilgotne i miękkie, wystarczy je odpowiednio przechowywać, najlepiej przykryte.

Składniki na 12 szt (papilotki standardowej wielkości):

250 g mąki

200 ml mleka sojowego

100 g cukru

100 ml oleju roślinnego (około 60 g)

1 mały banan (to czarne, bo bardzo dojrzały banan trzymany w lodówce), mój ważył dokładnie po obraniu ze skóry 140 g

pół łyżeczki sody oczyszczonej

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

DSC05168 (1)(1)

Przygotowanie:

Potrzebujesz 2 misek, do jednej wsyp wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier. Ideałem będzie jeżeli wszytki razem przesiejesz 2 razy. W drugiej misce zblenduj more składniki, czyli banana, mleko i olej roślinny.

DSC05169 (1)(1)
Połącz suche i more składniki, ale tylko do ich  połączenia, nie rób tego mikserem.

DSC05170 (1)(1)

Idealne ciasto jest gęste ale lejące i ma delikatne grudki.

DSC05176 (1)(1)

Wypełnij foremki ciastem do 2/3 wysokości, a dokładnie wyjdzie jedna duża łyżka (taka do zupy) i mała łyżeczka (do herbaty) na jedną foremkę.

DSC05179 (1)(1)

Piecz w nagrzanym piekarniku (włącz go na 5 minut przed pieczeniem) do 180 C przez 20 minut, po upływie 15 byłoby super gdybyś obrócił/ła blachę o 180 stopni, aby babeczki równo się przyrumieniły.

DSC05183 (1)(1)

Gotowe!

DSC05185 (1)(1)

Przestudź je chociaż przez 10 minut po wyjęciu z piekarnika, bo mogą się lekko kleić tuż po wyjęciu z piekarnika do ścianek papilotek, zwłaszcza spód, gdy wystygną całkowicie nie ma z tym problemu.

DSC05186 (1)(1)

DSC05195 (1)(1)

DSC05202(1)

Takie „golasy” można w bardzo prosty sposób zbajerować polewając je np. roztopioną czekoladą, albo zrobić dziurę (użyłam wihajstra do wycinania gniazd nasiennych z jabłek) i napchać dżemu.

DSC05203 (1)(1)

 

DSC05205 (1)(1)

Smacznego!

DSC05210

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *