KUCHNIA

Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur

DSC04547 (1)(1)

Zauważyłam, że w moim menu ostatnio panuje kolor czerwony, ale czemu się dziwić, jesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W   pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie.

Składniki na 4 porcje jako danie główne:

4-5 czerwonych papryk

około pół kg pomidorów

50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne)

1-2 ugotowane buraki

3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam)

łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki

2  łyżki oliwy do smarowania papryki

+ ulubiona kasza

DSC04542 (1)(1)

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj na pół , usuń wszelkie białe farfocle ze środka i gniazda nasienne, posmaruj oliwą, posyp solą i upiecz w piekarniku przez 30 minut w temp.180-190 C.

DSC04545(1)(1)

Po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące włóż do foliowego woreczka i zostaw na minimum 10 minut, to znacznie ułatwi zdjęcie skórki.

DSC04546(1)
Ten dziwny kolor wynika z tego że danie robiłam wieczorem, na obiad następnego dnia 🙂

Obrane ze skórki papryki pokój na 2 cm kawałki, dodaj pokrojone pomidory (jeżeli koktajlowe to na pół, jeżeli „normalne” to na ósemki), dodaj pokrojonego w półplasterki buraka, dodaj posiekane orzechy i  dopraw.

DSC04548 (1)(1)

To danie można jeść na zimo jako sałatkę lub na ciepło (śmiało można odgrzewać i mrozić- sprawdziłam)

DSC04550 (1)(1)

Smacznego!

DSC04553(1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.