Bez kategorii

Wegańskie pierniki a’la Katarzynki

DSC00485

Aktualizacja: moje piernikowe ludki niczym Armia Terakotowa dzielnie już czeka w blaszanym pudełku na okrutny swój los czyli zblendowanie, a ich prochy zostaną wykorzystane jako spód do sernika.

Każdy się spodziewał słodkiej fotki piernikowych ludków na śniegu czy coś, bo niektórzy blogerzy podobno tak robią, a tu zonk 🙂 Tak moi mili, to ciasto może a wręcz powinno leżeć w lodówce przed pieczeniem do 72 h, ja jutro będę je wykrawać i piec, więc dopiero jutro będą piękne fotki gotowych pierników, a nawet później jak Miśki udekorują.

ps. smakują i mają konsystencje jak „Katarzynki”

terakorowa armia

Znajdź różnice 😉

Składniki:

600 g mąki pszennej tortowej (użyłam 500 g białej i 100 g pełnoziarnistej)

100 g masła kokosowego lub 130 ml oleju roślinnego

300 g daktyli

300 ml wody

łyżeczka sody

duża łyżka przyprawy do pierników

łyżeczka kakao (opcjonalnie)

DSC00457Przygotowanie:

zalej daktyle 300 ml ciepłej wody i idź przebiec 5 km z psami. Jak wrócić zblenduj daktyle razem z całą woda na idealnie gładką masę a masło kokosowe rozpuść.

DSC00458Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i zagnieć ciasto

DSC00460

Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 24-72 h. Na dziś to tyle 🙂

Wyjmij ciasto z lodówki na godzinkę przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm,

DSC00464

wykrawaj kształty foremkami i piecz w temp. 180 c 8-10 minut.

DSC00471

DSC00484

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.