Mój weekend zaczynam wytrawnie, bo przez najbliższe dni będzie rozpusta, ale o tym jutro. Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe ciasto wypełnione kremem kawowym do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia.
Składniki na formę o średnicy 28 cm:
ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g rafinowanego masła kokosowego
60 g cukru pudru
1 mały banan
2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wszystkie składniki przełóż na deskę do krojenia.
Po 10 minutach uczciwego siekania i zagarniania, siekania i zagarniania powstanie taka oto glina,
A teraz masz czas na przygotowanie kremu, a potrzebować będziesz
Krem:
100 g naturalnego tofu (można całkowicie zrezygnować, konsystencja na tym nie straci)
250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego
60 g cukru (użyłam dark muscovado)
30 g cukru pudru (dodałam w trakcie, bo doszłam do wniosku że zbyt wytrawnie się zrobiło 😉
1 banan
150 g płatków owsianych
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Do blendera przesyp płatki owsiane, cukier, kawę, pokruszone tofu i zblenduj, jeżeli Twój blender nie ogarnie tematu to dodaj od razu jogurt.
Dodaj po chwili banana i cały jogurt
Powstanie gęsty krem, który przełóż na podpieczony spód tarty (nie studź, szkoda czasu i nagrzanego piekarnika)
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…