KUCHNIA

Wytrawna wegańska tarta kawowo-czekoladowa

20151107_130737[1]

Mój weekend zaczynam wytrawnie, bo przez najbliższe dni będzie rozpusta, ale o tym jutro. Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe  ciasto wypełnione kremem kawowym  do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia.

Składniki na formę o średnicy 28 cm:

ciasto kruche:

200 g mąki pszennej

100 g rafinowanego masła kokosowego

60 g cukru pudru

1 mały banan

2  łyżki kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

20151107_111842[1]

Wszystkie składniki przełóż na deskę do krojenia.

20151107_112048[1]i siekaj, tak około 10 minut i absolutnie się nie przejmuj tym, że to nie wygląda jak ciasto, spokojnie, będzie dobrze 😉

20151107_112330[1]

Po 10 minutach uczciwego siekania i zagarniania, siekania i zagarniania powstanie taka oto glina,

20151107_112850[1]Która idealnie da się uformować w kulę. Kulę ciasta zwinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 10.

20151107_112950[1]Po tym czasie jeżeli masz dużo cierpliwości to rozwałkuj ciasto a jeżeli tak jak ja wolisz  „swojskie klimaty” to po prostu wylep nasmarowana olejem roślinnym formę do pieczenia i ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowaną włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20 minut( program „pieczenie ciast- do dla Ciebie Dorota).

20151107_115311[1]

A teraz masz czas na przygotowanie kremu, a potrzebować będziesz

Krem:

100 g naturalnego tofu (można całkowicie zrezygnować, konsystencja na tym nie straci)

250 ml naturalnego jogurtu wegańskiego

60 g cukru (użyłam dark muscovado)

30 g cukru pudru (dodałam w trakcie, bo doszłam do wniosku że zbyt wytrawnie się zrobiło 😉

1 banan

150 g płatków owsianych

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • do dekoracji gorzka czekolada

20151107_113511[1]

Do blendera przesyp płatki owsiane, cukier, kawę, pokruszone tofu i zblenduj, jeżeli Twój blender nie ogarnie tematu to dodaj od razu jogurt.

20151107_113635[1]

Dodaj po chwili banana i cały jogurt

20151107_113825[1]

Powstanie gęsty krem, który przełóż na podpieczony spód tarty (nie studź, szkoda czasu i nagrzanego piekarnika)

20151107_114415[1]Tak przygotowaną tartę piecz w tej samej temp. i programie przez około 30 minut.

20151107_121532[1]

20151107_130247[1]Udekoruj stratą gorzką czekoladą, kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe i wmów wszystkim, że nie będzie im smakowało i zjedz je całe sam/a 🙂

20151107_131026[1]Polecam przechowywać z dala od lodówki ale przykryte folią aluminiową luz spożywczą, nie stężeje na kamiej a jeszcze bardziej zyska na smaku, pod warunkiem, że naprawdę nie zjadłaś/eś całej na raz.

20151107_130737[1]Smacznego!

20151107_130835[1]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.