Potrzebne będą:
Sos:
Ziemniakom obcinamy górną część, po czym wydrążamy miąższ (użyłam łyżeczki do robienia kuleczek, ale zwykła łyżeczka do herbaty też da radę)
Miąższ ziemniaków (około połowa) blendujemy z tofu, czosnkiem i przyprawami, gdyby konsystencja była zbyt sucha można dodać niewielką ilość niesłodzonego mleka sojowego lub mleczka sojowego (w wersji wegetariańskiej- jogurtu naturalnego).
Ziemniaki wypełniamy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu, delikatnie wysmarowanym oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut w temp. 200 C (tak, aby góra ładnie się przyrumieniła)
Wszystkie składniki na sos poza oliwą blendujemy na gładka masę, po czym dodajemy stopniowo oliwę i ucieramy za pomocą trzepaczki.
Podałam z lekko podduszonym jarmużem.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…