Dziś obiad inspirowany kuchnią francuską, bajecznie prosty i szybki, nie wymagający wielu składników. Żeby nie było wątpliwości podałam z brukselką i białą kiełbasą wegańską, która uchowała się po wczorajszym grillu.
ps. świetnie komponuje się z Cydrem 😉
Składniki na 4 porcje
około 1 kg ziemniaków (zmieszałam bataty ze zwykłymi)
150 g nasion słonecznika
3 ząbki czosnku
150 g sera wegańskiego
50 g masła roślinnego
przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka pieprzu, łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
słonecznik zalać wrzątkiem 1 cm ponad poziom ziaren. Ziemniaki obrać, pokroić w cieniutkie plasterki i zalać zimną wodą.
Słonecznik zblendować, powstanie o taka szara breja
wycisnąć przez gazę i mamy śmietanę ( w sumie potrzeba około 200 ml „śmietany”, w razie czego można dodać mleka roślinnego, albo od razu użyć mleka zamiast się babrać ze słonecznikiem- reszki ze słonecznika zostawić, zrobi się z tego jakieś ciacha)
Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać 1/3 startego sera i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Ziemniaki odsączyć dokładnie z wody, osuszyć na ręczniku papierowym i wymieszać rękoma w dużej misce razem z sosem. Formę do zabiekania wysmarować 1/3 masła, wyłożyć ziemniaki przyciskając je, położyć na wierz resztę masła w małych kawałeczkach. Piec w sumie około 1 godziny w temp. 190-200 C, pół godziny pieczenia posypać serem.
Podawać zaraz po upieczeniu.
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…