Bez kategorii
Zielone tajskie curry z batatem
Danie gotowe w 30 minut!
Składniki:
- batat (około 400 g)
- duży pęczek szczypiorku
- 2 ostre papryczki chili
- puszka kukurydzy
- puszka mleczka kokosowego
- 400 g fasolki szparagowej (mrożonej)
- makaron ryżowy
- do smażenia masło/olej kokosowy (idealnie jest użyć nierafinowanego)
- przyprawy: czosnek granulowany/suszony, papryka, sól, sos sojowy, imbir wszystkiego po łyżeczce do herbaty, soli można dodać mniej, i doprawić sokiem z cytryny
Szczypiorek siekamy i podsmażamy około 3 minut na maśle kokosowym i dodajemy połowę mleczka kokosowego (tej wodnistej części). Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata. Smażymy chwilę po czym dodajemy rozmrożona fasolkę, kukurydzę. Dodajemy resztę mleka kokosowego, przyprawy i dusimy po przykryciem aż batat zmięknie (max 15 minut). Papryczki kroimy w paski, dorzucamy do potrawy, mieszamy, dodajemy makaron ryżowy, wyłączamy gaz i przykrywamy aż makaron wchłonie sos (jeżeli płynu jest za mało dodajemy wody.
Smacznego!