Bez kategorii

Zielone tajskie curry z batatem

20150426_142946

Danie gotowe w 30 minut!

Składniki:

  • batat (około 400 g)
  • duży pęczek szczypiorku
  • 2 ostre papryczki chili
  • puszka kukurydzy
  • puszka mleczka kokosowego
  • 400 g fasolki szparagowej (mrożonej)
  • makaron ryżowy
  • do smażenia masło/olej kokosowy (idealnie jest użyć nierafinowanego)
  • przyprawy: czosnek granulowany/suszony, papryka, sól, sos sojowy, imbir wszystkiego po łyżeczce do herbaty, soli można dodać mniej, i doprawić sokiem z cytryny

 

20150426_135344

Szczypiorek siekamy i podsmażamy około 3 minut na maśle kokosowym i dodajemy połowę mleczka kokosowego (tej wodnistej części). Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę batata. Smażymy chwilę po czym dodajemy rozmrożona fasolkę, kukurydzę. Dodajemy resztę mleka kokosowego, przyprawy i dusimy po przykryciem aż batat zmięknie (max 15 minut). Papryczki kroimy w paski, dorzucamy do potrawy, mieszamy, dodajemy makaron ryżowy, wyłączamy gaz i przykrywamy aż makaron wchłonie sos (jeżeli płynu jest za mało dodajemy wody.

20150426_142907

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *