Zupa krem z kukurydzy

Składniki:

  1. 2-3 ziemniaki
  2. 2-3 cebule
  3. 400 g kukurydzy z puszki
  4. mleczko kokosowe
  5. 4 ząbki czosnku
  6. kminek, sól, gałka muszkatołowa, odrobina kurkumy dla podkręcenia koloru
  7. 1,5 wodyCebulę kroimy na drobno i wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smażymy na złoto; zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotujemy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy przyprawy, kukurydzę, mleczko kokosowe (pół puszki) i gotujemy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, blendujemy wszystko na gładka masę, posypujemy posypane zieloną pietruszką. Ja podałam z tostami z oscypkiem, którego słony smak idealnie zrównoważył słodycz zupy.

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago