KUCHNIA

Zupa z białej rzodkwi

 

DSC02720
wersja kremowa
DSC02721
wersja z farfoclami, czyli dla każdego coś miłego

Miała być zupa z kalarepy, byłam chyba w każdym sklepie z zielskiem i nigdzie jej dostałam. I tak biadoląc na sobą, ambitnym tygodniowym menu, który właśnie szlag trafił, i gapiąc się na warzywa w Biedrze, w nadziei, że może gdzieś ktoś upchnął te nieszczęsne kalarepki, mój wzrok padł na to dziwactwo. Nie przepadam za rzodkiewką, serio, a ta biała do tego  jak mutant wygląda, ale raz miałam przyjemność ją skosztować i stwierdziłam, że jako zamiennik idealnie się nada. Nie myliłam się!

Składniki na 4-6 porcji:

1 biała rzodkiew lub 4 kalarepki

1 por

1 duża marchew

sok z 1 cytryny

łyżka chrzanu

sól, pieprz,

łyżeczka nierafinowanego cukru

200 ml mleka kokosowego

2-3 gałązki selera naciowego (można pominąć, lub zastąpić selerem korzeniowym lub korzeniem pietruszki)

*(jak pamiętacie zrobiłam zupę z młodej kapusty, zużyłam połowę zawartości puszki, celowo, aby starczyło do tej zupy, bo kolejne zakupu mam zaplanowane na sobotę, i mam zamiar wytrwać)

  • do dekoracji i podkreślenia smaku starte jabłko

DSC02712

Przygotowanie:

DSC02713

Rzodkiew/kalarepę i marchew zetrzyj na tarce, a por i seler drobno posiekaj.

DSC02714

W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż je około 5 minut, mieszając aby się nie przypaliły.

DSC02715

Dodaj wszystkie pozostałe składniki oraz 1-1,5 l wody.

DSC02716

Doprowadź zupę do wrzenia.

DSC02717

Wedle uznania, zblenduj zupę na krem, lub nie. W obu wersjach jest przepyszna.

DSC02719

Smacznego!

DSC02722

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.