
„Dziki” bigos
U mnie w domu na bigos z młodej kapusty mówiło się „dziki”, tak więc zrobiłam „Dziki bigos wegański”
Składniki (na 4 porcje)
1 główka młodej kapusty
2 marchewki
200 g pieczarek
200 g śliwek suszonych
2 parówki sojowe
puszka pomidorów, lub 3 duże pomidory (ja użyłam tego co mi zostało po 6 faszerowanych pomidorach, które robiłam kilka dni wcześniej)
sól, pieprz, papryka, sos sojowy, ćwiartka cytryny, ewentualnie powidła śliwkowe
Z tymi pomidorami to jest tak, że ja zawsze zostawiam takie „reszki” jak właśnie te pestki pomidorów, czy też farfocle ze słonecznika po zrobieniu z niego śmietany, no cóż oszczędna bardzo jestem 😉
Kapustę szatkujemy i wrzucamy na podgrzaną oliwę do dużego garnka, solimy i mieszamy aż cała się zmorzy i puści sok. W między czasie kroimy „kiełbasę” i śliwki po podsmażamy na patelni z oliwą. Po 5 minutach dorzucamy pieczarki (ja lubię kroić je na ćwiartki). Dusimy jeszcze 5 minut.
Do kapusty dorzucamy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.
dodajemy pomidory i resztę towaru z patelni. Doprawiamy do smaku i Dusimy po przykryciem aż marchewka zmięknie (max 15 minut).
Smacznego!
