KUCHNIA

„Dziki” bigos

20150503_141744[1]U mnie w domu na bigos z młodej kapusty mówiło się „dziki”, tak więc zrobiłam „Dziki bigos wegański”

Składniki (na 4 porcje)

1 główka młodej kapusty

2 marchewki

200 g pieczarek

200 g śliwek suszonych

2 parówki sojowe

puszka pomidorów, lub 3 duże pomidory (ja użyłam tego co mi zostało po 6 faszerowanych pomidorach, które robiłam kilka dni wcześniej)

sól, pieprz, papryka, sos sojowy, ćwiartka cytryny, ewentualnie powidła śliwkowe

20150503_133911[1]Z tymi pomidorami to jest tak, że ja zawsze zostawiam takie „reszki” jak właśnie te pestki pomidorów, czy też farfocle ze słonecznika po zrobieniu z niego śmietany, no cóż oszczędna bardzo jestem 😉

20150503_134728[1]

Kapustę szatkujemy i wrzucamy na podgrzaną oliwę do dużego garnka, solimy i mieszamy aż cała się zmorzy i puści sok. W między czasie kroimy „kiełbasę” i śliwki po podsmażamy na patelni z oliwą. Po 5 minutach dorzucamy pieczarki (ja lubię kroić je na ćwiartki). Dusimy jeszcze 5 minut.

20150503_135723[1]

Do kapusty dorzucamy marchewkę pokrojoną w drobną kostkę.

20150503_135401[1]

dodajemy pomidory i resztę towaru z patelni. Doprawiamy do smaku i Dusimy po przykryciem aż marchewka zmięknie (max 15 minut).

20150503_141707[1]

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.