KUCHNIA

Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą

DSC05599

W tym roku nie szalałam z ilością potraw, zupełnie na spokojnie przygotowałam sprawdzone dania, a część „ulepszyłam”. Moje ulepszenie sprowadziło się przykładowo do znacznego ułatwienia sobie pracy z zeszłorocznym kulebiakiem, bo zrobiłam go w gotowym cieście francuskim, a co mnie zaskoczyło najbardziej, to fakt, że zasmakował bardzo Miśce (7 lat). Standardowo też, jak to u mnie bywa zrobiłam farszu od razu na dwa kulebiaki, w wigilię zagryzaliśmy nim kremową zupę z pieczonych buraków, a dziś był dodatkiem do zupy grzybowej (jutro Wrzucę przepis).  Jako danie główne starczy dla 3-4 osób.

Składniki na farsz do 2 kulebiaków, czyli na 2 opakowania ciasta francuskiego:

500 g kapusty kiszonej (polecam ekologiczną z Lidla)

250-300 g pieczarek

1 duża cebula (u mnie była to cebula czosnkowa)

100 g ugotowanej kaszy gryczanej (waga przed ugotowaniem)

przyprawy: 8-10 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka cukru

2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

DSC05594

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na rozgrzany olej na 3 minuty, aż się zeszkli. Do cebuli dodaj odsączoną z nadmiaru soku kapustę i duś 5 minut. Kolejno  dodaj starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, dopraw zmielonym/utartym w moździerzu zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Duś wszystko razem kolejne 3-5 minut.

DSC05595

Rozwiń ciasto francuskie na blaszce (zostaw oryginalny papier, co ułatwi bardzo zawinięcie w rulon), nałóż połowę farszu na 1 arkusz ciasta i zawiń w rulon, zawiń boki pod spód, a dla bajeru możesz delikatnie naciąć wierzch w krateczkę.

DSC05596

Piecz w temp. 190-200 C przez 25-30 minut.

DSC05597

Podawaj z podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem.

DSC05599

Smacznego!

DSC05602

ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka dni.

DSC05600

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *