KUCHNIA

Kawałek szczęścia, czyli ciasto z rabarbarem, orzechami z chrupiącą skórką

Nastają najszczęśliwsze dni dla wegusów bo nareszcie są świeżynki.  Dodatkowo mam to szczęście, że mam własny ogród i mogę już się cieszyć rabarbarem, co tam rabarbarem, ja mam jego tonę. Gdy tylko wróciłam Maniek i Misiek kategorycznie zarządali ode mnie normalnego (z podkreśleniem N O R M A L N E G O) ciasta z rabarbarem, a nie jakieś te moje wegewydziwiane. Się mówi i się ma.

ps. Marcin stwierdził, że jak chcę to potrafię…aum…nie dam się sprowokować 😉

Składniki na dużą blachę (taką tradycyjną, prostokątną)

300 g mąki pszennej

200 g mąki żytniej razowej (może być nawet typ 2000, własnie takiej użyłam)

250 ml mleka roślinnego (polecam tu sojowe)

100 ml oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy lub kokosowy)

350-400 g rabarbaru obranego  i pokrojonego w 1 cm kawałki

200 g cukru (3 łyżki odłóż do dekoracji)

100 g orzechów, mogą być: włoskie, laskowe lub  pekan

1 duży banan

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody oczyszczonej

2-3 łyżki octu może być jabłkowy, ryżowy lub zwykły

łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Do mleka dodaj ocet i odstaw na 5-10 minut.  Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, po czym z rabarbarem. Orzechy drobno posiekaj o 2/3 dodaj do ciasta.

Mleko z octem zbenduj na gładką masę z bananem, cukrem i olejem. Dodaj do pozostałych składników.

Wymieszaj ciasto tylko do połączenia się składników.

Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj, posyp resztą cukru, orzechów i cynamonem.

Piecz w temp. 180 C przez 45-50 minut (do suchego patyczka) na środkowej półce piekarnika (jeżeli twój piekarnik ma tą funkcję to włącz  termoobieg).

 

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.