Jak z jednego przepisu nakulać klopsów, zrobić pasztet i burgery?
Zostawiam moje Miśki na całe 5 dni, a że jak zwykle mam mało czasu to zrobiłam 3 w 1, czyli z jednej „masy” nakulałam klopsów, upiekłam pasztet i burgery. Lodówka pełna więc mogę jechać wyginac śmiało ciało.
Składniki:
200 g ryżu
200 g czerwonej soczewicy
100 g mąki kukurydzianej
10 śliwek
2-3 cebule
2 czubate łyżki nasion słonecznika
sól i pieprz do smaku (każdego mniej więcej łyżeczkę)
pęczek pietruszki lub czubata łyżka suszonej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij w dużym garnku na 2-3 łyżkach oleju, po czym dodaj ryż, wymieszaj i dolej szklankę wody. Gdy ryż wchłonie wodę dodaj soczewicę i kolejną szklankę wody oraz drobno posiekane śliwki. Aby ryż był idealnie miękki potrzebna będzie jeszcze około 1 szklanka wody, ale to zależy od rodzaju ryżu jaki użyjesz.
Na suchej patelni podpraż słonecznik i dodaj do wraz z przyprawami do masy ryżowej oraz mąkę kukurydzianą. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Gotowa masa idealnie nadaje się do kulania klopsów. Klopsiki można smażyć i piec, ale przed tym należy je delikatnie obtoczyć np. w mąkę kukurydzianej. Smaż po obu stornach na złoto.
Z podanej ilości składników wyszło mi 18 klopsików, 4 burgery i 2 pasztety upieczone w 14 cm keksówkach.
Burgery uformowałam za pomocą pierścienia cukierniczego, umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam przez 30 minut w temp. 180 C, ale po 20 minutach je przewracałam na drugą stronę, aby równomiernie się upiekły.
Pasztety z kolei piekłam przez 45 minut w też w temp. 180.
Smacznego!
4 komentarze
esti
czy w tym przepisie sliwki sa potrzebne? czy moge spokojnie je ominac?
becky
Możesz spokojnie pominąć śliwki 🙂
Anonim
Świetny przepis, robię po raz kolejny. Dziękuję!
becky
Cieszę się, że smakowało i dziękuję przede wszystkim za zaufanie 🙂