KUCHNIA

Kugle drożdżowe

20150504_201408[1]Nie wiem czy wspominałam, ale uwielbiam ciasto drożdżowe i cały czas szukam pomysłów na jego wykorzystanie. Skromnie mówiąc, nie wiem czy moje kugle były lepsze gorące z herbatą na kolację czy zimnie z kawą na śniadanie, jest z nimi trochę zabawy ale efekt jest tego warty. Już nie mogę się doczekać własnych brzoskwiń,,  śliwek i wszelakich okrągłych owoców które na pewno przygotuję w ten sam sposób.

Do przygotowania 8 sztuk kugli potrzeba:

8 jabłek

około 200 g w sumie suszonych owoców tj. śliwki, morele, rodzynki

25 g świeżych drożdży

100 g- 150 g cukru (w zależności jak słodkie bardzo lubimy)

120 ml mleka roślinnego

450 g mąki pszennej (przesianej)

szczypta soli

2 dojrzały banan

100 g masła kokosowego

Ciasto robimy jak każde inne drożdżowe, tj. robimy zaczyn z niewielkiej ilości ciepłego mleka (40 C) , drożdży i cukru. Czekamy aż popracują (20 minut), po czym wyrabiamy ciasto na jednolitą masę oklejającą się od dłoni i czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość w ciepłym miejscu (minimum godzina)

20150504_181546[1]W oczekiwaniu na ciasto przygotowujemy jabłka: myjemy, wydrążamy i faszerujemy posiekanymi suszonymi owocami ze szczyptą cynamonu i goździków. Gdy ciasto nam wygoście dzielimy je na 8 części, każdą rozwałkowujemy i zawijami w nie jabkło:

20150504_194116[1]

20150504_194203[2]

Tak przygotowane jabłka można posypać cukrem lub kruszonką (mi została od drożdżówek, które niedawno piekłam). Pieczemy w temp. 180 C około 30 minut.

20150504_194320[1]Smacznego!

20150504_201048[1]

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *