KUCHNIA

Żytnia babka czekoladowa ze śliwkami

Testuję nowe wypieki przed świętami wielkanocnymi i już wiem, że na 100% będzie to babka na bazie tego przepisu. Mimo użycia mąki razowej jest zaskakująco miękka i wilgotna, a do tego pięknie wyrosła, więc idealnie nada się do pieczenia w standardowej formie babki z kominkiem, żeby nie było, chodzi o tą dziurę w środku 😉 Ciasto owinięte w folię aluminiową długo zachowuje świeżość, racjonowałam Miśkom przez 5 dni,  pewnie dłużej by wytrzymało, ale jedli jak opętani, twierdząc, jak za każdym kolejnym ciastem, że to jest najlepsze jaki zrobiłam 🙂

Składniki (keksówka 25 cm):

300 g razowej mąki typ 1000 (żytniej, pszenna też może być)

1 banan

150 g cukru

100 oleju roślinnego

200 ml mleka sojowego

50 ml octu winnego lub jabłkowego (od biedy soku cytrynowego)

150 ml gorącej wody

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

100 g tabliczka gorzkiej czekolady+ ewentualnie druga tabliczka jako polewa

szczypta soli

100-150 g suszonych śliwek

Przygotowanie:

Do mleka dodaj ocet i odstaw na 15 minut. Zblenduj na idealnie gładką masę ojej z cukrem i bananem.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodaj zblendowaną  masę bananową, zakwaszone mleko  oraz roztopioną czekoladę.

Wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Śliwki pokój w drobną kostkę, dodaj do ciasta.

Formę do pieczenia wysmaruj olejem, przelej ciasto.

Piecz w temp. 180 C około 40 minut (do suchego patyczka).

Aby zbajerować ciasto możesz je oblać rozpuszczoną czekoladą, posypać resztkami kolorowych posypek ze świąt Bożego Narodzenia.

Smacznego!

 

 

 

 

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago