Bajgle czekoladowe piekę już regularnie 2 razy w tygodniu, i przy pomyślnych wiatrach trafia mi się aż jeden. Postanowiłam zrobić wersję pod swój gust, czyli wytrawną. Na nic to się zdało, te pomidorowe dzieciakowi też smakują 🙁
Tu znajdziecie bajgle na słodko i dokładną instrukcję, jak je zakręcić.
Składniki na 4-5 bajgli:
300 g mąki pszennej
180 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
łyżka suszonej bazylii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka (4-5) połówek suszonych pomidorów’
mąka do podsypania
Przygotowanie:
W 3 łyżkach ciepłej wody rozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie części.
Do jednej części dodaj bazylię, a do drugiej koncentrat pomidorowy i posiekane suszone pomidory. Tą pomidorową część podsypuj bez obaw mąką podczas wrabiania koncentratu.
Uformowane bajgle odstaw na 15-20 minut do ponownego wyrastania. Jeżeli nie chce Wam się bawić to możecie uformować zwykłe, okrągłe bajgle, czyli robicie wałek z ciasta i sklejacie jego boki, tak żeby była dziurka w środku. Ta dziurka jest potrzebna, aby ciasto nie było surowe w środku po upieczeniu.
W średnim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj każdego wyrośniętego bajgla 1-2 minut z każdej strony, i po wyjęciu z garnka kładź od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy lekko przeschną, upiecz je w temp. 200 C przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, bez termoobiegu!
Smacznego!
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Ale .... oryginalne :)
A dziękuję bardzo :-)