Categories: KUCHNIA

Bezglutenowe pączki w stylu azjatyckim

Alternatywa dla zwykłych pączków drożdżowych,  czyli połączenie gorącego tygodnia azjatyckiego w Biedrze z tłustym czwartkiem- wszyscy mają pączki, mam i ja! Aha, całość zajmie Wam 30 minut łącznie z jedzeniem.

Składniki:

200 g mąki ryżowej

50 g cukru trzcinowego

50 g wiórków kokosowych

200 g brzoskwini (u mnie własnej produkcji ze słoika)/mango

łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

szczypta soli

Przygotowanie:

Owoce zblenduj na gładkie puree i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Ciasto jest miękkie i bardzo plastyczne. Schowaj do do zamrażalnika na czas podgrzania oleju.

Ze schłodzonego (max 15 minut w zamrażalniku, 40 w lodówce) uformuj małe kulki.

Wrzucaj na gorący olej najlepiej pojedynczo.  Radzę smażyć trzymając je na łyżce cedzakowej bo są gotowe w kilka sekund.

Posyp cukrem pudrem dla bajeru.

Pączuszki są miękkie i wilgotne w środku, jak widać Dzieciak nie mógł się powstrzymać.

Smacznego!

Ps. A tu dowód na to, że moja rada odnośnie smażenia nie jest bezpodstawna, te 4 węgielki wrzuciłam na raz i odwróciłam się na kilka sekund.

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago