KUCHNIA

Wegański bezglutenowy sernik z czekoladową kruszonką i musem oraz suszonymi śliwkami

Dawno nie było u mnie sernika, a że był czas „napadu” na Biedrę zaopatrzona w zapasy tofu zrobiłam chwaląc się (a co!) najlepszy sernik w mojej wegańskiej przygodzie. Jest bezglutenowy, masa „serowa” jest pomiędzy czekoladową kruszonką, a wieńczy go czekoladowy mus, w którym zanurzyłam śliwki- Misiek, który dotychczas twierdził, że nie jestem w stanie podrobić w 100 % sernika tym razem skapitulował i zwrócił mi honor. Absolutnie nikt Wam nie uwierzy, że nie dość że to bezglut to do tego wegański!

Składniki (na standardowej wielkości tortownicę)

kruszonka:

200 g mąki ryżowej

100 g brązowego cukru

2 łyżki kakao

150 ml oleju roślinnego (może by masło kokosowe)

masa „serowa”

3 kostki tofu naturalnego po 200 g każda

300 ml  wegańskiego jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem roślinnym- 200 ml)

1 duży banan

50 g cukru

20 g cukru waniliowego

250-300 g śliwek

1 duża, kopiasta łyżka mąki ryżowej i 1 mąki ziemniaczanej lub z tapioki

100 g tabliczka gorzkiej czekolady

płaska łyżeczka agaru

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj łopatką/łyżką wszystkie składniki na kruszonkę lub rozetrzyj w palcach.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i przełóż połowę kruszonki formując spód ciasta. Podpiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Gdy piecze się spód sernika masz wystarczającą ilość czasu aby przygotować masę serową. Zblenduj dokładnie tofu, banana, połowę jogurtu/mleka. Do powstałej masy przesiej mąki i dokładnie wymieszaj. Posiekaj wszystkie śliwki.

Po podpieczony spód wyłóż połowę śliwek i przełóż masę „serową”.

Jej wierzch posyp równomiernie pozostałą częścią kruszonki. Całość piecz w przez 60-70 minut. na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C.

A teraz zabierz się za mus czekoladowy. Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, do lekko przestudzonej dodaj pozostałą część jogurtu/mleka i bardzo dokładnie wymieszaj.

Agar rozpuść w około 50 ml wody i dodaj powstałego gluta do masy czekoladowej, ponownie bardzo! dokładnie wymieszaj.

Upieczone ciasto lekko przestudź.

Na wierzch ciasta przełóż mus czekoladowy i

zanurz w nim śliwki.

Całość umieć w lodówce, najlepiej na całą noc (oczywiście ja nie czekałam, no z godzinkę, nie dłużej)

Smacznego!

Przygotowanie:

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago