Ciasto z buraków i malin

 

Jak wspominałam na FB moja kuchnia to w tej chwili jedna, wielka przetwórnia warzyw i owoców. Czekają na mnie jeszcze między innymi buraki, aronia, winogrona, jabłka, pomidory itd., ale zdążyliście mnie już poznać, i wiecie,  że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców, a dodanego cukru jest  jak lekarstwa. Miśka, na wieść o tym, że ciasto będzie z buraków, zrobiła oczy jak spodki, a potem przyznała „wiesz Mami, miałaś rację, wcale nie było czuć buraków”. O, biedna ona, tyle razy jadła warzywne słodkie ciasta zupełnie tego nie świadoma ;-).

ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady. Ten zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak.

Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm:

2 średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g)

200-250 g malin (lub jeżyn)

200 g mąki pszennej

100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik)

50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru)

1 duży banan

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

10 ziarenek ziela angielskiego (utłuc w moździerzu) lub płaska łyżeczka już zmielonego

szczypta soli

łyżka kandyzowanych skórek cytrusowych (jeżeli masz, a jeżeli nie zawsze możesz zrobić, tu znajdziesz przepis)

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę.

Do drugiej miski zetrzyj buraki na drobnych oczkach, dodaj rozgniecione widelcem maliny, zblendowanego banana, skórki cytrusowe oraz olej kokosowy.

Połącz suche składniki z mokrymi.

Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez około 40 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 C (termoobieg nie zaszkodzi).

Smacznego!

ps. Polecam w jeszcze ciepłe powciskać kostko gorzkiej czekolady.

 

becky

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago