Categories: KUCHNIA

Ciasto z wiśniami

Zmuszono mnie i moją pomocnicę do upieczenia jeszcze jednego ciacha w ciągu jednego dnia, a że wiśnie z własnego ogródka były pod ręką…

Składniki na tortownice 26 cm:

1 kg wydrylowanych i odsączonych wiśni

50 ml mleka roślinnego

3 banany

450 g mąki pszennej

opakowanie proszku do pieczenia

200 ml oleju (użyłam ryżowego)

szklanka cukru (użyłam trzcinowego)

łyżka esencji waniliowej

łyżka soku z cytryny

migdały w płatkach i cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Zblendować olej, cukier, i mleko.

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewając ją.

Wymieszać ciasto i wyłożyć no nasmarowanej masłem roślinnym i opruszonej mąka tortownicy. Połowę wiśni wcisnąć w ciasto na głębokość 1 cm a resztę ułożyć na wierzchu ciasta.

Kontrola jakości zdjęcia 😉

Tak przygotowane ciasto piec w temp. 175 C około godziny.

Smacznego!

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago