KUCHNIA

Czekoladowy bezsernik

Dawno u mnie nie było żadnego  „sernika”. Jak wiecie za najlepsze wegańskie podróby sernika uważam te na bazie białej fasoli, naprawdę świetnie imitują smak sera (i nie, nie czuć fasoli). Ten dzisiejszy jest podrasowany czekoladą, więc nie należy do niskokalorycznych, ale mała porcyjka wpleciona w dziennie menu zaspokoi dzienną dawkę białka oraz magnezu;-)

Składniki na formę o średnicy 26 cm:

500 g suchej fasoli typu „Piękny Jaś” ugotować do miękkości

2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 banany

200 g cukru

200 g orzechów nerkowca

100 g oleju kokosowego (może być też słonecznikowy)

opakowanie budyniu czekoladowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Orzechy namocz w 200 g gorącej wody. Czekoladę razem z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.

Na idealnie gładką masę zblenduj orechy razem z woda w której się moczyły, banany oraz cukier.

Do ugotowanej fasoli dodaj roztopioną czekoladę.

O

oraz masę bananowo- orzechową.

Zblenudj wszsytko na idealnie gładką masę, na samym końcu dodaj budyń/mąkę ziemniaczaną. Mi wystarczył do tego blender ręczny.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 50-60 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika.

Po upieczeniu udekoruj wedle uznania. Ja polałam całość tabliczką gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej oraz przybrałam jeżynami oraz malinami.

Smacznego 🙂

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.