KUCHNIA

Duszona marchewka

Pewnie znacie smak duszonej marchewki na ciepło, a jeżeli nie to koniecznie musicie nadrobić, tym bardziej, że niedługo pojawi się młoda.  Tak przygotowana marchewka jest idealny dodatkiem do dań głównych, smakuje wszystkim, a zwłaszcza dzieciakom. Wykorzystałam swoje żelazne mrożone zapasy z własnej uprawy, poza tym miałam połowę mniej roboty bo już mam pokrojoną i zblanszowaną, ale spokojnie można użyć surowej, wręcz wskazane.  Zainspirowałam się przepisem z bloga www.gotować.com.pl, ma dziewczyna naprawdę fajne pomysły, mimo tego że nie jest wege 😉

Składniki na 4-6 porcji:

około 1 kg marchwi

2 cebule

50 g gęstego mleka kokosowego

łyżeczka kminku mielonego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Cebulę pokrój dosyć drobno i podsmaż przez 3 minuty w garnku (3 litrowy będzie najwygodniejszy). Dodaj mielony kmnek i kurkumę podsmaż dosłownie kilka sekund aby uwolniły się aromaty przypraw. Dodaj marchew (surową oczywiście, lub mrożoną- bez rozmrażania jej), wymieszaj i duś na bardzo małym ogniu. Używając mrożonej marchewki dodaj pół szklanki wody, a surowej nie więcej niż szklankę. Duś mieszając od czasu do czasu, po około 10-15 minutach marchew powinna mieć już porządaną miękkość , dopraw solą, pieprzem, dodaj mleko kokosowe. Wymieszaj dokładnie i pod minutce jest wszystko gotowe!

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.