Od jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik, danie obiadowe czy krem. W smaku i konsystencji nie jest to typowy wegański „smalec”, bardziej w kierunku twarogowego serka, a to za sprawą dodatku wody podczas blendowania. Przechowywany w w lodówce będzie dobry co najmniej tydzień.
Składniki:
300 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do miękkości
około 20 połówek suszonych pomidorów (u mnie pół na pół z zalewy i suche)
czubata łyżeczka kaparów
2 gałązki świeżego rozmarynu
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki soli
50 ml oleju z zalewy po suszonych pomidorach
około 100 ml wody
Bardzo dokładnie zblenduj fasolę z dodatakiem oleju i i wody. Drobno posiekaj pomidory i rozmaryn. Dodaj do zblendowanej fasoli wszystkie składniki i przyprawy, dokładnie wymieszaj.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…
View Comments
Czy to waga fasoli przed ugotowaniem, czy po?
Sucha fasola, czyli przed ugotowaniem :-)