KUCHNIA

Fasolowy krem do pieczywa z suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu chodziła za mną kremowa pasta do chleba, taka która idealnie by współgrała z chlebem na zakwasie domowej roboty, kiszonym ogórkiem i pomidorami. „Pięknego Jasia” mam zawsze  zapasie bo jest to na tyle uniwersalna fasola, że można z niej zrobić faktycznie wszystko, a to sernik,  danie obiadowe czy krem.  W smaku i konsystencji nie jest to typowy wegański „smalec”, bardziej w kierunku twarogowego serka, a to za sprawą dodatku wody podczas blendowania. Przechowywany w w lodówce będzie dobry co najmniej tydzień.

Składniki:

300 g suchej fasoli Piękny Jaś ugotowanej do miękkości

około 20 połówek suszonych pomidorów (u mnie pół na pół z zalewy i suche)

czubata łyżeczka kaparów

2 gałązki świeżego rozmarynu

łyżeczka pieprzu

pół łyżeczki soli

50 ml oleju z zalewy po suszonych pomidorach

około 100 ml wody

 

Bardzo dokładnie zblenduj fasolę z dodatakiem oleju i i wody. Drobno posiekaj pomidory i rozmaryn. Dodaj do zblendowanej fasoli wszystkie składniki i przyprawy, dokładnie wymieszaj.

 

 

 

 

 

becky

View Comments

Share
Published by
becky

Recent Posts

Marchewkowe kulki mocy

Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…

4 miesiące ago

Wegańskie mini brownie na surowo

Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…

4 miesiące ago

5 żywiołów

Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…

4 miesiące ago

Szybkie wegańskie ciasto ze śliwkami

Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…

2 lata ago

Pieczone ziemniaki inaczej

Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…

2 lata ago

Wegański sernik królewski

Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…

2 lata ago