Składniki na ciasto drożdżowe:
25 g świeżych drożczy
250 ml mleka roślinnego
100 g masła kokosowego
450 g mąki pszennej
szczypta soli
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
dżem malinowy (miałam ostatni słoik na „czarną godzinę” własnego dżemu malinowego- 100% )
Ciasto wyrabiamy standardowo, tj. budzimy drożdże w niewielkiej ilości mleka w temp. 40 C z cukrem. Wyrabiamy ciasto po czy pozwalamy mu wyrastać około godziny aż podwoi swoją wielkość.
Następnie wyrabiamy chwilę wyrośnięte ciasto aby się odgazowało, dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na „prostokąt” dwie z nich posypujemy poszatkowaną czekoladą a ostatnią smarujemy dżemem. Zwijamy w rulony, po czym układamy na blaszce w ślimaka. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 C.
Dziś kolejny przepis na moje ulubione przekąski. Moje "kulki mocy" są słodkie, ale bez dodatku…
Uwielbiam te sklepowe ciacha typu keto, raz itd, wiecie te w Biedrze czy Lidlu przy…
Na wstępie dziękuję Wam za to, że ze mną jesteście, za cierpliwość. Potrzebowałam trochę czasu…
Jesień to moja ulubiona pora roku jeżeli chodzi o pieczenie i gotowanie. Jest całe mnóstwo…
Nie jestem jakąś super fanką ziemniaków, a już tym bardziej nie w wersji ziemniaczki, suróweczka…
Charakterystyczne dla sernika królewskiego jest ciasto kruche ciasto czekoladowe, które jest spodem tego sernika, jak…